Gödöllői polgármesteri hivatal

Adó és ingatlangazdálkodás

TÚLFIZETÉS RENDEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS

Azokban az esetekben, mikor az adózó fizetési kötelezettségénél nagyobb összegű adót fizet be, vagy visszamenőlegesen jóváírásra, törlésre került sor, esetleg téves befizetést teljesített, túlfizetése keletkezik az adott számlán.

Ha az adózónak adótartozása nincs, és bevallási kötelezettségeinek eleget tett, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről, vagy -saját- önkormányzati számlájára történő átvezetéséről. Az adó visszaigénylést, vagy átvezetést elektronikus úton, az E-önkormányzati portálon keresztül a „Túlfizetés átvezetési és visszatérítési kérelem” megküldésével teheti meg az adózó. Ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemély írásban rendelkezhet a túlfizetésről.

Túlfizetés visszaigényléskor adózó nyilatkozik arról, hogy a nyilatkozat időpontjában más adóhatóságnál van-e esedékessé vált tartozása és milyen összegű. Köztartozás fennállása esetén az adózó részére nem teljesíthető a kiutalás.

A túlfizetés kiutalását a magánszemély adózó kérheti bankszámlájára vagy lakcímére. Gazdálkodó szervezetek részére csak a cégnyilvántartásban bejelentett bankszámlájukra teljesíthető a kiutalás. Amennyiben az adózó nem rendelkezik a fennálló túlfizetéséről és később esedékes fizetési kötelezettsége áll fenn, az összeg erejéig – automatikusan – elszámolásra kerül arra.

Jogszabályi háttér

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény,
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény

Hozzászólások
Megszakítás