Gödöllői polgármesteri hivatal

Adó és ingatlangazdálkodás

KÖZELEG A HATÁRIDŐ: SZEPTEMBER 15.

KÖZELEG A HATÁRIDŐ: SZEPTEMBER 15.

Szeptember 15. adózási szempontból fontos határidő: eddig kell megfizetni a második félévi kommunális, építmény- és telekadót, valamint a helyi iparűzési adó második félévi adóelőlegét.

Segítve az önkéntes határidőben történő adófizetést Gödöllő Város Önkormányzata Adó és Ingatlangazdálkodási Irodája a magánszemélyeknek papír alapon, vállalkozásoknak és vállalkozóknak, valamint egyes elektronikus ügyintézést választó magánszemélyeknek elektronikus úton megküldte az „Adószámla Egyenlegértesítőket” folyó év elején. A befizetéshez szükséges csekkeket az év elején postázott „fizetési-értesítők” már tartalmazták, így Gödöllő Város Önkormányzatának Adóhatósága magánszemélyeknek nem küld újabb értesítést.

Az aktuális adószámláját minden ügyfélkapuval rendelkező magánszemély/egyéni vállalkozó/vállalkozás megtekintheti az Elektronikus Önkormányzati Portálon – https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap.

A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett magánszemély fizethet csekken és banki átutalással. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó átutalással rendezheti a helyi adófizetést. Fontos, hogy banki átutalás esetén tüntessük fel a mutatószámot, vagy az adóazonosító jelet (vállalkozók esetén az adószámot) a “közlemény” rovatban.

Amennyiben a befizetés szeptember 15. napját követően történik, késedelmi pótlékot kell fizetni. A pótlék összege a tőketartozáshoz igazodik, és a jegybanki alapkamattól is függ. Mivel jelenleg a jegybanki alapkamat magas (13 százalékos), jelentős tőketartozás esetében nagy lesz a késedelmi pótlék is.

Ha az adótartozás elmarad, a tőketartozás végrehajtásra kerül, a késedelmi pótlékkal együtt. Felhívjuk tisztelt Adózóink figyelmét, hogy a végrehajtásnak egyéb költségei is vannak. Tanácsoljuk, hogy fizetési nehézség esetén kérjenek fizetési könnyítést.

Fontos: fizetési könnyítést csak adótartozásra lehet kérni, ezért a kérelmet csak szeptember 15. után tudják benyújtani.

2023 szeptember 15-ig lehet a 2023. második félévi helyi iparűzési adóelőleg mérséklését is kérelmezni az önkormányzati adóhatóságnál, ha számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét.

A kérelem űrlap megtalálható az Elektronikus Önkormányzati Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap „Adóügy” › „Helyi iparűzési adó” › „Iparűzési adó előleg módosítási kérelem” néven, mely kitölthető, elmenthető és beküldhető önkormányzati adóhatóságunk felé. A kérelem benyújtása elektronikusan történhet.

Az előleg mérséklés kérelemre történik, annak benyújtásának lehetősége jogvesztő, így a 2023. szeptemberi előlegfizetés tekintetében 2023. szeptember 15-ig áll fent a kérelem benyújtás lehetősége.

Kérdés esetén hívja központi telefonszámunkat +36 (28) 529-110, és munkaidőben kollégáink készséggel állnak az Ön rendelkezésére! Lehetőség van elektronikus levélben is érdeklődni az ado@godollo.hu e-mail címen.

Előre is köszönjük szíves közreműködését.

Gödöllő, 2023. szeptember hó.

 

Hozzászólások
Megszakítás