2018. május 23. , 12:32
Köszöntjük Dezső nevű kedves olvasóinkat!
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Önkormányzati hírek

Keresés:   
2017.04.01 07:55
„Élet a kastély vonzásában – Gödöllő, a nyaralóhely (1867-1945)"
Nyomtatható verzió

Megnyílt március 31-én a Gödöllői Városi Múzeum legújabb „Élet a kastély vonzásában – Gödöllő, a nyaralóhely (1867-1945)" című időszaki kiállítása, amely a kiegyezéstől 1945-ig mutatja be, hogyan vált Gödöllő királyi nyaralóhelyből polgári nyaralóvárossá és kedvelt kirándulóhellyé.A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, majd Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást és mutatta be annak katalógusát. Beszédében elismerően szólt a kiállítás felépítéséről, és az interaktív elemek beillesztéséről, a kiadványról pedig úgy fogalmazott: az egyszerre mutatja be a település gazdasági és művészeti életet, valamint - épp úgy, mint a kiállítás - visszaadja annak egykori, békebeli hangulatát.

A 1867. évi kiegyezést követően Ferenc József és Erzsébet a gödöllői kastélyt és a hozzá tartozó uradalmat a Magyar Korona tulajdonaként használatba vette. A királyi nyaralóhellyé váló települést hamarosan felfedezték a pesti polgári családok is, akik eleinte szobákat béreltek, a tehetősebbek házat, villát építettek. Később megjelentek a szállodák, panziók, a kevésbé tehetős polgárok pedig a kiváló közlekedési lehetőségeknek köszönhetően egynapos kirándulásra indulhattak Gödöllőre.
Az első világháború után a kastély, mint Horthy Miklós kormányzó nyaraló rezidenciája, presztízsként továbbra is vonzerőt gyakorolt. Sokan látogatták az itt megrendezett járási, nemzetközi rendezvényeket, s a máriabesnyői kegyhelyet is egyre több zarándok és turista kereste fel. A nyaralók, turisták igényeinek kielégítésére létrejöttek a strandok, sportpályák, a vendéglők és a szállodák, amelyek egyben a társasági életnek is fontos helyszínei voltak. A kiállítás bepillantást enged Gödöllő és Máriabesnyő által a nyaralóknak, kirándulóknak nyújtott utazási, szállás- és szórakozási lehetőségeibe. Autóbusz és automobil modellek, korabeli sporteszközök, a régi „Persler szálloda”, vagy ahogy inkább ismerik,a Központi Szálloda megmaradt emlékei idézik meg az egykori nyaralóhelyet. Képzőművészeti alkotások, fotók, képeslapok vetítik elénk a korabeli Gödöllőt. Megismerhetjük a múlt század népszerű fürdőit, és a közel 80 éves mozit. A szállodákat és néhány villát számítógépes animáció kelti életre. A látogatók megismerhetik a kastély néhány neves vendégét és leghíresebb gödöllői nyaralókat is.

A megnyitón, az egykori gödöllői éttermek hangulatát Gödöllő Város Népi Zenekara idézte meg, amelynek tagjai a múlt század elejének neves cigányzenészei, a Vidák család tagjainak repertoárjából szólaltattak meg néhányat. A muzsikus család emléktárgyai a kiállításon is láthatók. Zenéjüknek köszönhetően összekapcsolódott múlt és jelen, a zenekar vezetője Ifj. Balogh Gyula és családja ugyanis az egykori Vidák család egyenes ági leszármazottai.

A bemutatott anyagról Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója elmondta, elsősorban saját tulajdonú tárgyakból válogattak, de sok emléket bocsátottak rendelkezésükre gödöllői magánszemélyek is. Bényi László korabeli kerékpárokkal, Sasvári Tiborné Erzsébet királynéhoz kapcsolódó képeslapokkal, Kovács Józsefné pedig az egykori gödöllői mozi eredeti székeivel tette gazdagabbá a bemutatásra került anyagot. A mozi széksora, Rácz Barnabás restaurálásának köszönhetően kerülhetett a nagyközönség elé. A településrekonstrukció Szőke Balázs munkája.

A kiállítás része a 2017-es „Bölcsőtől a koronáig – Gödöllő a királyné városa” című tematikus év rendezvényeinek.
Látogatottság: 452
Keresés
Városimázs filmek
Filmek - A Szecesszió Éve Gödöllőn
                                       

Időjárás

az

előrejelzése